Start/Pytania/Czy Sanepid informuje z wyprzedzeniem o terminie n...
Kontrola Sanepidu

Czy Sanepid informuje z wyprzedzeniem o terminie następnej kontroli?

Odpowiedź

Co do zasady nie. Urzędowe kontrole żywności odbywają się z reguły bez uprzedzenia (art. 9 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2017/625), a siedmiodniowe zawiadomienie z ustawy Prawo przedsiębiorców w takim przypadku nie obowiązuje (art. 48 ust. 11 pkt 1). W decyzji po kontroli inspektor wyznacza termin usunięcia uchybień, więc można się spodziewać, że po jego upływie sprawdzi ich usunięcie, ale nie oznacza to zapowiedzi konkretnego dnia. Lokal powinien być gotowy na kontrolę każdego dnia.

Darmowy wzór: Dziennik kontroli temperatur

Jeden miesiąc dziennika, ten sam plik co w pakiecie. Podaj adres, a pobierzesz go od razu.

Wyślemy też 2 maile o dokumentacji HACCP. Wypiszesz się w każdej chwili.

Powiązane przepisy

Potrzebujesz dokumentacji HACCP?

Komplet dokumentów HACCP gotowy w 5 minut, już od 199 zł.

Wygeneruj dokumenty

Powiązane pytania

Zobacz także

Dokumentacja HACCP od 199 zł

Kompletny zestaw dokumentow dla Twojego lokalu. Dziennik temperatur, rejestr mycia, karty alergenów i więcej.

Wygeneruj dokumenty od 199 zł