Start/Pytania/Czy informację o alergenach można przekazywać klie...
Alergeny

Czy informację o alergenach można przekazywać klientowi tylko ustnie?

Odpowiedź

Nie należy na tym polegać. Informacja o alergenach ma być widoczna i dostępna dla klienta przed zamówieniem, bez konieczności pytania obsługi (art. 13 i 44 rozporządzenia (UE) nr 1169/2011, § 19 ust. 2 rozporządzenia z 23 grudnia 2014 r., zawiadomienie Komisji 2017/C 428/01). Sama adnotacja „zapytaj obsługę” nie wystarczy, a rozmowa z kelnerem może pisemną informację tylko uzupełnić. Najbezpieczniej mieć oznaczenia przy daniach w menu albo karty alergenów wyłożone tak, by klient mógł do nich sięgnąć sam, i przeszkolić personel na ich podstawie.

Darmowy wzór: Karty alergenów

Karty 14 alergenów, ten sam plik co w pakiecie. Podaj adres, a pobierzesz go od razu.

Wyślemy też 2 maile o dokumentacji HACCP. Wypiszesz się w każdej chwili.

Powiązane uchybienia

Powiązane dokumenty HACCP

Powiązane przepisy

Potrzebujesz dokumentacji HACCP?

Komplet dokumentów HACCP gotowy w 5 minut, już od 199 zł.

Wygeneruj dokumenty

Powiązane pytania

Zobacz także

Dokumentacja HACCP od 199 zł

Kompletny zestaw dokumentow dla Twojego lokalu. Dziennik temperatur, rejestr mycia, karty alergenów i więcej.

Wygeneruj dokumenty od 199 zł