Start/Pytania/Czy ustna informacja o alergenach wystarczy, czy m...
Alergeny

Czy ustna informacja o alergenach wystarczy, czy musi być na piśmie?

Odpowiedź

Nie. Klient ma mieć dostęp do informacji o alergenach przed zamówieniem, bez pytania obsługi (art. 13 i 44 rozporządzenia (UE) nr 1169/2011, § 19 ust. 2 rozporządzenia z 23 grudnia 2014 r., zawiadomienie Komisji 2017/C 428/01), więc sama ustna informacja ani adnotacja „zapytaj kelnera” nie wystarczy. Ustna odpowiedź może jedynie uzupełniać informację pisemną. Inspektor może też sprawdzić, czy pracownik potrafi poprawnie wskazać alergeny w konkretnym daniu, dlatego personel powinien korzystać z tych samych kart alergenów co klienci.

Darmowy wzór: Karty alergenów

Karty 14 alergenów, ten sam plik co w pakiecie. Podaj adres, a pobierzesz go od razu.

Wyślemy też 2 maile o dokumentacji HACCP. Wypiszesz się w każdej chwili.

Powiązane uchybienia

Powiązane dokumenty HACCP

Powiązane przepisy

Potrzebujesz dokumentacji HACCP?

Komplet dokumentów HACCP gotowy w 5 minut, już od 199 zł.

Wygeneruj dokumenty

Powiązane pytania

Zobacz także

Dokumentacja HACCP od 199 zł

Kompletny zestaw dokumentow dla Twojego lokalu. Dziennik temperatur, rejestr mycia, karty alergenów i więcej.

Wygeneruj dokumenty od 199 zł