Start/Pytania/Jaka jest kara za brak książeczki zdrowia w cukier...
Kary i mandaty

Jaka jest kara za brak książeczki zdrowia w cukierni?

Odpowiedź

Za zatrudnianie w cukierni osoby bez aktualnego orzeczenia lekarskiego, czyli tzw. książeczki zdrowia, pracodawcy grozi mandat do 500 zł (do 1000 zł, gdy jeden czyn obejmuje kilka wykroczeń), a w sądzie grzywna do 5000 zł (art. 100 ust. 1 pkt 11 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia). W cukierniach szczególną uwagę zwraca się na cukierników i dekoratorów tortów, którzy mają bezpośredni kontakt z kremami i gotowymi wyrobami — nowa osoba nie powinna dotykać dekoracji, zanim nie okaże ważnych badań. Dobra praktyka to wymaganie badań jeszcze przed pierwszym dniem pracy przy produkcji oraz prowadzenie rejestru badań podzielonego na stanowiska produkcyjne i sprzedażowe.

Darmowy wzór: Dziennik kontroli temperatur

Jeden miesiąc dziennika, ten sam plik co w pakiecie. Podaj adres, a pobierzesz go od razu.

Wyślemy też 2 maile o dokumentacji HACCP. Wypiszesz się w każdej chwili.

Powiązane uchybienia

Powiązane dokumenty HACCP

Powiązane przepisy

Więcej dla cukierni

Uniknij tej kary — dokumentacja HACCP dla cukierni

Komplet dokumentów HACCP gotowy w 5 minut, już od 199 zł.

Wygeneruj dokumenty

Powiązane pytania

Zobacz także

Dokumentacja HACCP od 199 zł

Kompletny zestaw dokumentow dla Twojego lokalu. Dziennik temperatur, rejestr mycia, karty alergenów i więcej.

Wygeneruj dokumenty od 199 zł